JP Galeria - шаблон joomla Форекс

klubunkról

RC Budapest-Tabán Charter

Jövő a múlt alapjain...

A Rotary Club Budapest-Tabánt, a főváros hetedik Rotary klubját 2004-ben alapította hat aktív és tizennégy új rotarista, szándékuk szerint egyszerre képviselve a rotarista tradíciót és az új baráti közösségek friss látásmódját.

Szűkebb pátriánkban, az 1933-ban teljesen lebontott, majd újjáépített budai városrészben is keverednek a máig élő Tabán történeti emlékei a 21. század kihívásaival. Klubunk céljait is a múlt, a jelen, és a jövő itt tapasztalt egysége szellemében határoztuk meg. Hagyományos értékeket képviselve szeretnénk új lehetőséget adni a jövő generáció tehetséges pályakezdőinek. Fő támogatottjaink olyan tehetséges gyermekek, akiknek sorsuk kevesebb lehetőséget adott, mint jó családba született, szerencsésebb társaiknak.

Klubunk a magyar és nemzetközi Rotary-közösség aktív tagja kíván lenni, ápolva, fejlesztve a legfőbb értéket, amit e közösség ad a hozzá tartozóknak: a barátságot.

A Rotary Club Budapest-Tabán tagjai

A Rotary Klub Budapest Tabán rövid története

A magyar Rotary mozgalom újjáéledése egyidős a rendszerváltással: 1989-ben elsőnek alakult meg (alakult újjá) a Rotary Klub Budapest. Ezt követően sorra alakultak meg a Rotary klubok Magyarországon az osztrák Rotary Kerület gyámkodása alatt: a Rotary International szabályai szerint ugyanis önálló Rotary Kerületet egy ország akkor alakíthat, ha a klubok létszáma eléri az ötvenet.

A 2000-es évek elején, amikorra a magyarországi klubok száma megközelítette ezt a számot, mind osztrák, mind pedig magyar részről szorgalmazták e "bűvös szám" mihamarabbi elérését, hogy az önálló magyar Rotary Kerület létrejöhessen.

Ekkor határozta el öt régi rotarista (Szappanos György, Ádám Róbert és Király László akkoriban az RC Budapest-Sasad, Spányi György és Volkai János, akkoriban a az RC Budapest-City tagjai), hogy egy új klub megalapításával hozzájárulnak az önállósodási folyamat felgyorsításához. A klub alapítási megbízottja Kercsmár András (RC Budapest-Sasad) volt

A fokozatosan bővülő Rotary asztaltársaság (a hivatalos megalakulást, a charter-t megelőzően ez a hivatalos elnevezés) kezdetben különböző helyszíneken ült össze: Ezeken az összejöveteleken olyan lényeges kérdéseket tárgyaltunk, mint a leendő klub ars poetica-ja, ezzel összhangban a támogatottak kiválasztása, tagok toborzása, de olyan nem mellékes kérdések is napirenden voltak, mint a klub székhelyének és nevének a megválasztása.

Végül mintegy másfél éves előkészület után, a Rotary Klub Budapest Tabán hivatalosan 2004. október 9-én alakult meg ünnepélyes külsőségek között az I. kerületi Polgármesteri Hivatal Díszudvarán. Az ezt követő charter vacsorán az osztrák kormányzó mellett közel 200, köztük számos külföldi vendég vett részt.

Klubunk jótékonysági tevékenységének középpontjába a hátrányos helyzetű, de valamilyen területen kiemelkedően tehetséges fiatalok támogatását állította. Jótékonysági projektjeinkről itt olvashat.

A rotaryról itt olvashat.

 

Copyright © 2018 RC Budapest-Tabán